O NAMA

TKO JE I ZAŠTO POKRENUO FINOTEKU

Pokretač i voditelj projekta Finoteka.com je Hrvoje Kolman iz Nedelišća. Projekt je pokrenut još 2008. godine te je bio prvi takvog tipa u Hrvatskoj.
Hrvoje Kolman je izvrstan poznavatelj prilika na tržištu domaće hrane s raznih aspekata. Naime, uz to što je od 2008. godine vlasnik i voditelj projekta www.Finoteka.com (HR-Koncept d.o.o.), od 2015. godine vlasnik je i dodatnog projekta www.FinotekaDostava.com (Finoteka d.o.o.). Također, već je više od 20 godina nositelj svog OPG-a (OPG Kolman) na kojem u plastenicima uzgaja razno povrće. Sve tri priče funkcioniraju odvojeno, ali uz nedvojbeni sinergijski učinak čime podupiru jedna drugu.

„Još za vrijeme studija na informatičkom fakultetu u Varaždinu (2002. godine), uz potporu obitelji pokrenuo sam vlastiti OPG. Počeo sam se baviti uzgojem raznog povrća u plastenicima pri čemu nam je glavno tržište bila Zelena tržnica u Zagrebu. Bilo je to mjesto susreta nas proizvođača i mnogih ugostitelja i trgovaca.

Ubrzo sam primijetio da se događa da od nas kupuju trgovci koji su dolazili iz istog kraja kao i mi. Dakle morali smo i mi i oni prevaliti put od nekoliko stotina km, kako bismo kupoprodaju realizirali u Zagrebu, unatoč tome što smo često dolazili iz istog kraja Hrvatske.

Takav me način funkcioniranja počeo iritirati te sam sve češće razmišljao kako to promijeniti. Primijetio sam (2007. godine) da u Hrvatskoj na internetu ne postoji ni jedna javna baza podataka s proizvođačima hrane, iz koje bi se moglo isčitati tko, što i u kojem periodu godine proizvodi, uz mogućnost da se proizvođače izravno kontaktira. Ukratko, već sam u veljači 2008. godine pokrenuo prvi hrvatski projekt za kupnju domaće hrane bez posrednika – www.Finoteka.com.

Totalno sam se posvetio tom projektu, obilazio proizvođače po cijeloj RH, umrežio mnoge hrvatske medije koji su nam itekako rado pomagali, a moj OPG (kao i mnogi drugi) ubrzo je uspio plasirati sve svoje proizvode preko www.Finoteka.com.

Da preskočim mnogobrojne uspone i padove, u međuvremenu se u cijelu priču uključilo blizu 3000 OPG-ova iz cijele Hrvatske, surađujemo s mnogim medijima, Općinama, Gradovima, LAG-ovima, Leader mrežom Hrvatske itd. Širimo znanje i iskustvo koje smo stekli (i stječemo) na ovom putu, dajemo inicijative, probijamo led, testiramo inovativne modele te ih bez zadrške prezentiramo u javnosti kako bi ih drugi iskoristili. Sve naše prihode koje ostvarujemo i dalje ulažemo u provedbu projekata kojima na razne načine pomažemo proizvođačima uključenima u www.Finoteka.com. Okolnosti se mijenjaju, mijenjaju se i potrebe hrvatskog poljoprivrednika, mijenja se i fokus naših projekata.

Ja osobno i dalje sam ponosni OPG-ovac, jedan od mnogih na www.Finoteka.com. U tome uživam, od toga živim. Na kraju krajeva, to mi omogućuje da budem u toku te da uvijek znam koje su prave potrebe mojih kolega OPG-ovaca uključenih na www.Finoteka.com.

Nitko ništa ne može sam, a Finoteka nam omogućuje da djelujemo zajedno.“

RAZVOJ PROJEKTA

Početak projekta www.finoteka.com

  • Od kada je 2008. godine pokrenut projekt www.Finoteka.com, redovno ga usklađujemo s novonastalim okolnostima na tržištu hrane te sa svime što je općenito s poljoprivredom povezano. Kroz godine, mnogo se toga promijenilo pa se mnogo puta mijenjao i naš pristup poslu kojim se bavimo.Npr. 2008. godine, kada je www.Finoteka.com bio prvi i jedini projekt ovakvog tipa u Hrvatskoj, fokus nam je bio na educiranju proizvođača, na približavanju informacijskih tehnologija poljoprivredi te na stvaranju relevantne baze proizvođača domaće hrane na www.Finoteka.com. Ponuda domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu bila je tada daleko veća od potražnje. Sukladno tome, na razne smo načine osvještavali kupce vezano na dobrobiti koje donosi kupovanje domaće, zdrave hrane. To je zapravo samo jedan od načina kako povezujemo proizvođače hrane s kupcima hrane.Pred nekoliko godina, a pandemija je to samo ubrzala, trend se postepeno izokrenuo te bismo mogli reći da smo se počeli više baviti pomaganjem kupcima da dođu do kvalitetnih, domaćih proizvoda, nego što smo pomagali proizvođačima da prodaju svoje proizvode. Naime, potražnja je počela stizati ponudu.Fokusirali smo se na uspostavljanje novog, inovativnog modela dostave hrane do krajnjih kupaca, a mnoge okolnosti na tržištu domaće hrane kojima danas svjedočimo rezultat su upravo te naše inicijative. Npr. prvu izravnu prodaju mandarina s kamiona pokrenula je upravo Finoteka. Prvo mandarina, a nakon toga i ostalih proizvoda. Probili smo led, pokazali kako se može te ohrabrili i druge da se upuste u nešto slično. Pomogli smo svima koji su od nas tražili pomoć, nesebično dijelili iskustvo i znanje te danas imamo bezbroj OPG-ova koji na taj način vrlo uspješno prodaju svoju robu izravno kupcima, ne samo na području Hrvatske već i na području Slovenije, Austrije itd.

Pomoć OPG-ovima

  • Drugi model koji smo također prvi pokrenuli, razvili te ponudili OPG-ovima kao jedno od rješenja jest organizirana dostava njihovih proizvoda putem paketne distribucije. Sada to možda zvuči uobičajeno i normalno, ali činjenica je da se do pred nekoliko godina nitko time nije ozbiljno bavio te da je Finoteka bila jedina koja je OPG-ovima krenula prenositi znanje i iskustvo u tom području. Rezultat toga su mnogi proizvođači hrane koji danas koriste taj model kao temelj u svom poslovanju, a izvrsno funkcionira i naš partnerski projekt www.FinotekaDostava.com, gdje kupci mogu naručiti domaće proizvode raznih OPG-ova i dobiti ih u jednom paketu na svoj kućni prag u roku 24h od berbe.Danas velika većina OPG-ova kaže da postoji dovoljno velika potražnja za njihovim proizvodima, ali da im nedostaje radnika koji bi im pomogli da održe ili povećaju proizvodnju. To je ogroman problem ne samo za konkretne OPG-ove, već za cijelu zajednicu koja izravno ovisi o dovoljnim količinama proizvedene zdrave hrane. Ako hrvatski proizvođači hrane ubrzo ne nađu dovoljno kvalitetnih radnika, badava nam sve politike, poticaji, subvencije i ostalo. Ovo je ključna tema našeg vremena o kojoj se premalo govori i što je još gore, premalo se poduzima.Problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj općenito je velik problem, ali nedostatak radne snage u poljoprivredi neopisivo je velik problem. Hrana nije samo ekonomija, imati dovoljno hrane pitanje je neovisnosti, pitanje je državne sigurnosti te bez pretjerivanja – pitanje opstanka. Svijet se sve više zatvara, svatko se brine za sebe, stoga oslanjanje na hranu koja nam dolazi iz drugih država više nije opcija.Iz tog razloga, uz spomenute uhodane modele koje smo do sada razvili i koje provodimo, od 2022. godine do daljnjega fokus nam je na pomaganju proizvođačima hrane da pronađu kvalitetne radnike. Više o tome pročitajte OVDJE.

USLUGE koje nudimo

Tražilica proizvođača domaće hrane

Tražimo ljude za rad u poljoprivredi

Općine i Gradovi pomažu OPG-ovima

Istaknuti OPG-ovi i njihovi proizvodi

Skip to content